Plek voor 7 windmolens gevonden in Coevorden

UTRECHT –  Ontwikkelaars en inwoners van de Drentse gemeente Coevorden zijn eruit. Er komen 7 windmolens in 2 gebieden in de gemeente.

Dit meldt de gemeente. Met de 7 turbines van elk 3 megawatt kan aan de doelstelling van 40 megawatt worden voldaan.

De bestaande windmolens in de gemeente hebben een vermogen van 20,5 megawatt. Na de nieuwe turbines, wil het gemeentebestuur geen nieuwe windmolens meer toestaan.

Bij Weijerswold is nog ruimte voor 4 windmolens en op Europark kunnen nog 3 turbines komen.  Dit is wel fors minder dan de aanvankelijke plannen van de ontwikkelaars, Windunie, Raedthuys en Kwind, die acht turbines in Weijerswold en zes op Europark hadden willen realiseren. 

NLVOW

De gemeente heeft als voorwaarde gesteld dat bewoners zeggenschap moeten hebben over de locatie van de windturbines en de afspraken over de beperking van de overlast en de vergoedingen.

Omwonenden lieten zich tijdens het proces adviseren door Rob Rietveld, directeur van de NLVOW.

Lees meer over windenergie in Drenthe 

De gemeente Coevorden heeft zelf een aantal belangrijke voorwaarden gesteld voor de realisatie van windenergie. deze bedrijven moeten hun plannen in nauw overleg met de omwonenden in beide zoekgebieden realiseren.

Water bij de wijn

“Het is bepaald geen gemakkelijke opgave geweest voor zowel de bewoners als de initiatiefnemers,” aldus wethouder Jeroen Huizing. “Ik heb veel respect voor de inzet van de bewoners; zij willen het liefst geen windturbines in hun omgeving maar zijn toch in gesprek gegaan om tot een variant te komen die het ‘minst slecht’ voor hen uitpakt.”

“De initiatiefnemers hebben flink wat water bij de wijn moeten doen; het aantal turbines is fors verminderd en ze zijn de bewoners behoorlijk tegemoet gekomen in de afspraken over vergoedingen en het beperken van de overlast.”

“Ze bieden vooraf een planschadevergoeding en nemen daarbij de 2 procent maatschappelijk eigen risico voor hun rekening in Weijerswold en er is bijvoorbeeld een stilstandregeling afgesproken.”

csm_Europark_eo_2226adb8cf

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!