Politie vindt geen aanwijzingen voor vernieling bij Drentse ‘windboer’

UTRECHT – Er zijn geen aanwijzingen gevonden dat er met opzet door kwaadwillenden een poging tot vernieling is gedaan bij een agrariër uit Nieuw-Duinen in Oost-Drenthe

Dit heeft de politie verklaard tegenover het AD en het Dagblad van het Noorden.

De agrariër kwam in oktober tijdens de oogst kettingen tegen op zijn land.

Hij vermoedde dat de kettingen er met opzet was neergelegd om zijn machines te beschadigen en deed aangifte. Voordat er schade ontstond, vond de boer de kettingen.

De boer is betrokken bij de ontwikkeling van het windpark van zo’n 50 turbines in de Veenkoloniën.

Sociale onrust

Jan Nieboer, woordvoerder van actiegroepen Tegenwind Veenkoloniën en Platform Storm, geeft tegenover de beide kranten aan dat het voorval en de reacties erop de sociale onrust bewijzen in de regio.

Radicalisering in de strijd tegen windmolens de omgeving rond Groningen en Drenthe loopt al langer. Eerder verklaarde Albert Koers van de Nederlandse Vereniging Omwonenden Windturbines (NLVOW) dat hij sabotage voorziet bij de windmolens in Oost-Drenthe.

Demonstranten uit het Groningse Meeden, zo’n 25 kilometer verderop, vergeleken ontwikkelaar RWE met de Duitse bezetter en lieten bij een protest in Duitsland een stinkende pop achter bij het hoofdkantoor als ‘eerste slachtoffer’.

Lees meer over windenergie in de Veenkoloniën in het dossier 

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!