Provincie Drenthe zet gemeente Emmen buitenspel bij windmolens

AMSTERDAM – De provincie Drenthe heeft de regie genomen bij het plaatsen van windmolens in de gemeente Emmen

Een windpark van Eneco
©: Eneco

Dit meldde het bestuur van de provincie.

De provincie gaat ruimte zoeken voor 95,5 megawatt in de gemeente, omgerekend gaat het om 32 windmolens.

Eerder heeft Emmen nog duidelijk gemaakt helemaal geen trek te hebben in windmolens. Er stond altijd een doelstelling van 60 megawatt voor de gemeente, maar na de laatste verkiezingen besloot het nieuwe bestuur de doelstelling te schrappen.

Windmolenvrij

Wethouder René van der Weide verklaarde de gemeente windmolenvrij te houden, hoewel hij benadrukte de regie toch te willen nemen als er toch windmolens moesten komen. De provincie heeft hier nu geen behoefte aan en neemt zelf het heft in handen.

Gedeputeerde Rein Munniksma van de provincie: “We willen een vlot proces naar concrete, op uitvoering gerichte projectplannen in die gebieden die zich daarvoor het best lenen.”

Meeprofiteren van windmolens

“De belangen van de inwoners nemen we zorgvuldig mee en door aandacht te besteden aan de ruimtelijke inpassing, willen we voorkomen dat het gevoel ontstaat dat de gebieden vol worden gezet met windmolens.”

Gedeputeerd Henk de Boer verklaart dat omwonenden ook moeten kunnen meeprofiteren van de windmolens. “Daarbij denken we bijvoorbeeld aan financiële participatie of bij de start van de energieproductie aan een Parkfonds waarbij initiatiefnemers van de windparken een fonds instellen en hierin jaarlijks structurele bijdragen gaan storten. ”

Locaties

De precieze locaties van windmolens is nog onduidelijk. Een adviescommissie moet in overleg van bewoners en gebruikers voor 1 december een aantal kansrijke gebieden vaststellen.

Naast Emmen moet er voor 150 megawatt aan ruimte worden gemaakt in de gemeentes Borger-Odoorn en Aa en Hunze en verder neemt de gemeente Coevorden 40 megawatt op zich. In totaal heeft Drenthe een doelstelling van 285,5 megawatt aan windmolens voor 2020.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!