Provincie Friesland legt zich neer bij windmolenpark IJsselmeer

UTRECHT – De Provinciale staten van Friesland berusten zich in de plannen van het ministerie van Economische Zaken om een windpark van 89 windturbines te bouwen in het IJsselmeer. 

Dit melden ze. De windmolens komen op 6 kilometer van de Friese kust in een cluster opstelling te staan. 

De minister heeft aangegeven de provincie en de naburige gemeente Súdwest-Fryslân te raadplegen voordat het plan definitief wordt. 

De minister heeft voorgesteld om in de doelstelling van 530,5 megawatt van de provincie het windpark te laten meetellen voor 316 megawatt. Het is nog zeker of dit ook het daadwerkelijke vermogen wordt omdat het type windturbine nog moet worden bepaald. Het vermogen kan ook hoger uitvallen. 

Bovengrens

“GS kunnen hiermee instemmen, maar zij zien wel een bovengrens”, aldus het provinciebestuur. “Mocht het opgestelde vermogen flink hoger uitvallen dan 316 megawatt, dan wil het college opnieuw in gesprek met de minister. Er zouden dan minder molens op land nodig moeten zijn.”

De provincie gaat er verder vanuit dat de windmolens niet langer dan 27 jaar in het IJsselmeer staan. 

De provincie wil zelf liever dat de windmolens langs de Afsluitdijk komen, maar het provinciebestuur begon pas op het laatste moment met de discussie over de locatie van de windmolens. Friesland was dan ook de enige provincie die de plannen niet klaar had eind vorig jaar. 

Landelijke doelstelling

De minister was hier niet blij mee.”Ik heb 2 keer uitstel gegeven en dan met een plan komen dat tot 2 jaar vertraging leidt. Dat gaat mijn incasseringsvermogen te boven”, verklaarde hij toen. 

Als gevolg greep de minister in. Hij zegt zo snel mogelijk de landelijke doelstelling van 6.000 megawatt te willen halen. 

Lees meer over windenergie in Friesland 

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!