Provincie Friesland tegen nieuwe dorpsmolen bij Reduzum

UTRECHT – De provincie Friesland is tegen de plaatsing van een nieuwe dorpsmolen in het kleine plaatsje Reduzum bij Leeuwarden.

Dorpen die willen investeren in windenergie krijgen daarvoor de mogelijkheid bij het geplande windpark in het IJsselmeer, zo meldt Omrop Fryslân.

De gemeente Leeuwarden staat positief tegenover de nieuwe windmolen waar in de regio veel draagvlak voor is. De gemeenteraad van de Friese hoofdstad nam onlangs nog een motie aan waarin men zich uitsprak voor een nieuwe turbine.

Geen nieuwe turbines

Het provinciebestuur trekt zich daar niks van aan, aldus de Gedeputeerde. Er komen geen nieuwe windmolens op het vaste land is de afspraak tussen de coalitiepartijen.

De molen in Reduzum wordt vaak aangehaald als een voorbeeld van hoe windmolens met een andere opzet, namelijk vanuit de gemeenschap, wel op een breed draagvlak kunnen rekenen. De windmolen staat al 22 jaar bij het dorp.

Het dorp wil de huidige turbine, die 35 meter hoog is en een vermogen van 225 kilowatt heeft, vervangen door een turbine met een vermogen van 900 kilowatt.

Lees meer over dorpsmolens in het dossier 

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!