Provincie Groningen wil geen locatie aanwijzen voor windpark

UTRECHT – De provincie Groningen wil geen voorkeurslocatie aanwijzen voor Windpark N33 dat in de buurt komt van het Groningse dorp Meeden.

Dit meldt gedeputeerde Nienke Homan. 

“Wij hebben er herhaaldelijk bij minister Kamp op aangedrongen meer tijd te willen om met het gebied tot een meer gedragen variant te komen”, aldus Homan.

“Helaas heeft de minister ons deze ruimte niet gegeven. In mijn gesprekken met de gemeenten en omwonenden merk ik dat er voor geen enkele variant volledige consensus bestaat. Daarom hebben wij  dan ook besloten om de keuze aan de minister te laten.”

Wensen provinciebestuur

Den Haag moet nu beslissen waar de windmolens komen. De provincie kon kiezen uit een zestal varianten, maar geen van deze plannen voldeed aan de wensen van het provinciebestuur.

Vorige week werd een motie om dan maar geen keuze te maken aangenomen in de Provinciale Staten. Groningen wilde uitstel vanuit Den Haag om een keuze te maken, maar er kwam geen extra tijd.

 

Radicaliseerd

Bij Meeden moeten enkele tientallen windmolens gebouwd worden, maar tegenstanders van de turbines zijn geradicaliseerd. Inwoners van het dorp die zich uitspreken voor de windmolens werden aangemerkt als verraders.

Verder werd er onlangs nog een stinkende pop achtergelaten bij het hoofdkantoor van ontwikkelaar RWE. De pop moest het eerste slachtoffer voorstellen in de strijd tussen de demonstranten en het energieconcern.

Lees meer over Windpark Meeden in het dossier 

 

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!