Provinciën akkoord over verdeling 6000 megawatt windenergie

AMSTERDAM – Het Interprovinciaal Overleg (IPO) heeft met de 12 Nederlandse provincies een akkoord weten te bereiken over de verdeling van windenergie in Nederland.

Windpark in weilanden Hiermee zijn de lokale overheden op eigen kracht een stapje dichterbij gekomen naar 6000 megawatt aan windenergie in 2020.

Hoewel het akkoord er ligt, is nog niet duidelijk waar de nieuwe windparken moeten komen. Ook gemeenten en andere organisaties moeten vaak hun toestemming geven voor de turbines. De provinciale staten zullen in de komende week gaan stemmen over het voorstel.

Nog 1300 windmolens

Op dit moment is er voor ongeveer 2100 megawatt aan windenergie in Nederland. Gerekend met een gemiddeld vermogen van 3 megawatt per windmolen zijn dit ongeveer 700 turbines. Er moeten dus nog ongeveer 1300 windmolens bij of bestaande turbines moeten vervangen worden door krachtigere.

Flevoland heeft de schone taak om maar liefst 1400 megawatt aan windmolens te plaatsten. Eerder heeft de polderprovincie ook al aangegeven energieneutraal te willen worden door de plaatsing van windmolens.

Megawatt per provincie

Utrecht, Limburg  en Overijssel hoeven het minste te plaatsen. Noord-Holland stelt dat het al genoeg windmolens in de planning heeft. Op dit moment staat er 300 megawatt en dit kan groeien naar 580 megawatt.  Verder plaatsen Zuid-Holland, Noord-Brabant en Drenthe respectievelijk 720, 420 en 280 megawatt.

Navraag leert dat andere provinciën nog niet bekend willen maken hoeveel megawatt er wordt geplaatst.

Gerelateerde artikelen

Foto copyright:  Iberdrola

16 gedachten over “Provinciën akkoord over verdeling 6000 megawatt windenergie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!