Overheid akkoord met provinciaal voorstel windenergie

AMSTERDAM – De provincies hebben toegezegd binnen 2 jaar ruimte te maken voor 6000 megawatt aan windmolens.

Windmolens op een bergkam in DuitslandVoor de 285 megawatt die in het akkoord van afgelopen december nog ontbrak, wordt na mei dit jaar plaats gemaakt.

De rijksoverheid en het Interprovinciaal Overleg (IPO) hebben hier donderdag een akkoord over bereikt.

Tegen mei wordt er ook gekeken hoe de provincies kunnen helpen met de verhoging van de groene-energiedoelstelling van 14 procent naar 16 procent.

Voor 31 december moeten de provincies ruimte zien te vinden voor 5715 megawatt aan windenergie. Als regionale overheden verzaken zal het Rijk de maatregelen nemen. 

Tevreden met de afspraken 

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) zegt tevreden te zijn met de afspraken. “Dankzij het akkoord zorgen we er samen met de provincies voor dat windmolens daar geplaatst worden waar zoveel mogelijk draagvlak is.”

Minister Melanie Schulz van Haegen (Infrastructuur): “Het IPO heeft zijn verantwoordelijkheid genomen. Ik ben blij dat de 6000 megawatt wind op land nu gegarandeerd wordt.”

Kleinere projecten 

Voor het aflopen van 2012 moesten de provincies met een plan komen om de doelstelling van 6000 megawatt aan windenergie in te passen in het landschap. De provincies kwamen uiteindelijk met maar 5715 megawatt, maar beloofden met kleinere projecten de overige capaciteit aan te vullen. 

Om de doelstelling van 16 procent duurzame energie in 2020 te halen kijken de ministeries nog naar andere mogelijkheden.  “Daarbij wordt gezocht naar een energiemix die ruimtelijk aanvaardbaar is en economisch het meest oplevert”, aldus de ministeries. In mei van dit jaar moet ook daar meer duidelijkheid over zijn.

Lees hier de complete lijst met afspraken 

Gerelateerde artikelen 

Foto copyright: Marc Roberts

5 gedachten over “Overheid akkoord met provinciaal voorstel windenergie

 • 16 oktober 2018 om 18:58
  Permalink

  【旅遊】京都。一日行程路線-伏見稻禾、金閣寺、清水寺ll鐵腿日記。 @ 潮流、美妝、消費 創造個人化風格的女性社群 PIXstyleMe 【旅遊】京都。一日行程路線-伏見稻禾、金閣寺、清水寺ll鐵腿日記。

 • 6 november 2018 om 02:07
  Permalink

  CHARLES SALE: The £4billion Premier League TV rights tender goes into a second round on Tuesday morning. The seven packages are expected to be awarded later in the day. Premier League live broadcast packages set to be awarded after £4bn bidding war

 • 21 november 2018 om 12:56
  Permalink

  Rodgers gave the decision his blessing and left the meeting full of admiration for Brown’s desire to help out Scotland boss Gordon Strachan. But Brown was cautioned over the cons as well as the positives. Celtic boss Brendan Rodgers expects Scott Brown to revisit his Scotland comeback but hails skipper’s loyalty

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!