Reclame Meewind ook in hoger beroep als misleidend beoordeeld

AMSTERDAM – Een specifieke reclame van Meewind is ook in hoger beroep beoordeeld als misleidend door het College van Beroep van de Reclame Code Commissie.

Windmolen, Windenergie
©: Flickr/ Diego Torres Silvestre

Dit blijkt uit een uitspraak van 7 oktober waar nu over bericht wordt.

Het gaat om een reclame waarin een rendement van 7 tot 10 procent wordt beloofd aan particulieren met minimaal risico bij een investering in het fonds Zeewind 1.

Een klacht werd ingediend door iemand die vooral twijfelde aan de opbrengst van windmolens. Hij wilde een punt maken dat windenergie niet duurzaam is en niet zonder subsidie kan.

Ook zouden windmolens niet langer dan 12 tot 15 jaar meegaan en zou de energieproductie fors afnemen na 10 jaar.

De Reclame Code Commissie oordeelde eerder dit jaar al dat het spotje misleidend was en nu heeft het College van Beroep dat oordeel bevestigd.

Risico en rendement

De uitspraak draait om 2 punten, het risico en het rendement. Meewind heeft in het spotje gebruikgemaakt van de zogenaamde risicometer van de AFM. Volgens deze maatstaf was het risico van Zeewind 1 laag. Meewind was verplicht deze risicometer ook in de reclame.

Achteraf heeft de AFM aangegeven dat de risicometer een slechte manier is om het risico van een fonds te beoordelen. Het College van Beroep geeft aan dat Meewind zich aan de regels heeft gehouden, maar verwijt dat het fonds zelf niet in de reclames duidelijk heeft gemaakt dat er wel meer risico was dan aangegeven in de risicometer.

Afgedekt

Meewind haalde aan dat de risico’s voor een groot deel zijn afgedekt door een reeks contracten en het aflossen van 100 miljoen vreemd vermogen, maar het college wil hier niet aan.

Over het rendement oordeelt het college dat er niet genoeg informatie is. Meewind verwijst onder andere naar het historische rendement over een deel van 2010, de stijging van de intrinsieke waard van participaties en een dividenduitkering van 4,4 procent.

Het college haalt aan in het oordeel dat Meewind zich vooral richt op de niet-professionele belegger. “Dit betekent dat de uiting met name duidelijk dient te zijn over de aan het product verbonden risico’s.”

Weinig ervaring

In de beleggersinformatie haalt Meewind zelf aan dat het risico voor het fonds groot is omdat er nog weinig ervaring is in offshore wind op de lange termijn. Het college vindt dat gezien deze informatie de reclame-uiting in vertreding is van de wet.

In een reactie stelt het fonds: “Wij zullen deze reclame niet meer gebruiken in onze reclame-uitingen. Het verwachte rendement van fonds Zeewind 1 blijft ongewijzigd. Wel zullen wij blijven werken aan onze missie: een 100 procent duurzame energieproductie in Nederland.”

3 gedachten over “Reclame Meewind ook in hoger beroep als misleidend beoordeeld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!