Recreatiesector en natuurorganisaties teleurgesteld over windplan Friesland

AMSTERDAM – De recreatiesector en de Friese natuur- en milieuorganisaties zijn niet blij met de gepresenteerde windplannen van de provincie Friesland.

Windmolens op een dijk bij Urk
C: Gerko van Kampen

“Alle negatieve gevolgen op één gebied en gemeente afwentelen is ongehoord”, stelt Petra Ellens, regiomanager van de Recron, tegenover Pretwerk, een nieuwssite voor de sector.

Volgens de gezamenlijke natuur- en landschapsorganisaties in de provincie wordt juist het IJsselmeer extra aangetast door het plaatsen van windmolens.

Doelstelling wind op land

Deze week presenteerde het provinciebestuur plannen om een windpark van 350 megawatt te laten bouwen in het IJsselmeer. Samen met een kleiner windpark bij de Afsluitdijk, wil Friesland met deze windmolens de doelstelling voor wind op land halen.

De natuurorganisaties denken dat de kans klein is dat er ook een windpark in het meer komen. “Op basis van juridische uitspraken over windpark Urk is te verwachten dat de juridische grenzen voor windenergie in en om het IJsselmeer al bereikt zijn.”

Half miljard goedkoper

Zij halen aan dat er plannen waren om windmolens langs snelwegen en op bedrijfsterreinen te plaatsen. Dit zou ook een half miljard euro goedkoper zijn.

Recron geeft vooral de regionale politieke partij FNP de schuld. Die zou zich hebben vastgezet door in een vroeg stadium van de onderhandelingen al te verklaren het Friese landschap windmolenvrij te willen maken.

“Lokaal draagvlak lijkt niet meer een aandachtspunt te zijn bij de FNP, zij hebben hun straatje schoongeveegd en dat daarmee de toeristische sector rondom het IJsselmeer de nek wordt omgedraaid lijkt van latere zorg”, zegt Ellens.

Lees meer over windenergie in Friesland in het dossier op de WindenergieCourant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!