REScoopNL en Eneco tekenen samenwerkingsovereenkomst voor duurzame energie

REScoopNL, dat 135 lokale energiecoöperaties vertegenwoordigt, en Eneco hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend, met als doel meer lokale duurzame energieprojecten te ontwikkelen. Het gaat daarbij niet alleen om duurzame energie van wind- of zonneprojecten, maar ook om besparing, levering, warmte, mobiliteit en opslag.

Beide partijen delen de visie dat de energietransitie sneller en effectiever verloopt als nieuwe duurzame energieprojecten hun oorsprong hebben in een lokale gemeenschap met een grote betrokkenheid van de lokale omgeving. De afgelopen jaren is de ‘lokale beweging’ gegroeid en heeft een blijvende plek in het energielandschap ingenomen.

De overeenkomst werd ondertekend in Weert, waar Eneco sinds 2017 samenwerkt met REScoopNL-lid Weert Energie aan plannen voor een lokaal windpark en het opzetten van een gezamenlijke coöperatie om de energietransitie lokaal vorm te geven.

In Nederland zijn er 355 lokale coöperaties actief op het gebied van duurzame energie waarvan er 135 zich hebben aangesloten bij REScoopNL. Samen hebben ze 160.000 leden en tot op heden 155 megawatt aan lokale opwek gerealiseerd, vergelijkbaar met het jaarlijks energieverbruik van 85.000 huishoudens.

REScoopNL is een coöperatie van duurzame energiecoöperaties in Nederland. Met als doel: er samen voor zorgen dat duurzame-energieprojecten slagen. REScoopNL maakt kennis van ervaren leden toegankelijk en helpt kapitaal beschikbaar te stellen voor de ontwikkelingsfase van nieuwe initiatieven. Daarmee wordt de kans op een succesvol project aanzienlijk groter.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!