Rotterdam zoekt in havengebied plek voor de grootste windmolens die er zijn

UTRECHT – De gemeenteraad van Rotterdam heeft ingestemd met een motie om onderzoek te doen naar het plaatsen van ‘megawindturbines’ bij de haven van Rotterdam.

De motie is afkomstig van GroenLinks, D66, SP, PvdA en Nida, een lokale Islamitische partij.

In het voorstel wordt al vooruit gelopen op toekomstige ontwikkelingen. Zo wordt verwezen naar een experimenteel ontwerp van windturbines van maar liefst 50 megawatt van Amerikaanse onderzoekers.

In de motie valt te lezen dat deze turbines mogelijk al binnen een paar jaar technisch en commercieel in gebruik genomen kunnen worden.

Palmboom

Het gaat om een windmolen die wieken heeft van maar liefst 200 meter die ingeklapt kunnen worden en zo lijken op een palmboom. Eerder dit jaar kwam het ontwerp in de media.

Lees ook: Amerikanen willen 200 meter lange rotorblad voor windmolen maken

In de praktijk zal het waarschijnlijk nog lang duren voordat deze turbine draait. De meest krachtige turbine die nu commercieel wordt gebruikt is de V164 van de Deense turbinemaker Vestas met een capaciteit van 8 megawatt.

Goede locatie

Arno Bont, raadslid voor GroenLinks, benadrukt tegenover de Windenergie Courant dat er niet blindgestaard gaat worden op deze futuristische windmolen.

“Je moet de motie zo zien dat we op zoek zijn naar een locatie waar plek kan komen voor megawindmolens. Of die nou 8 megawatt, 15 megawatt of 50 megawatt opwekken. Dat is in feite bijzaak. We willen nu op zoek naar een goede locatie voor de grootste windmolens die er nu zijn.”

Hij stelt dat er nu ook ruimte voor is om deze windmolens in het Rotterdamse havengebied te plaatsen. Groot voordeel zou zijn dat de windmolens dichterbij de kust goedkoper zijn om te plaatsen en dat de turbines ook direct bij de grote verbruikers staan.

“Er is heel veel ruimte en zeker voor de allerhoogste windmolens, die elders in het land nog wel eens tot verzet leiden. In het havengebied, daar past dat gewoon.”

Lees meer over windenergie bij Rotterdam in het dossier

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!