Rotterdams bedrijf beweert stille en betere windturbine te hebben ontwikkeld

AMSTERDAM – Het Rotterdamse bedrijf Archimedes beweert een nieuwe windturbine te hebben ontwikkeld die fors efficiënter is dan bestaande windmolens en veel minder geluid maakt.

De nieuw windturbine, de Liam F1 Urban Windturbine, van Archimedes
©: Archimedes

Vandaag is de presentatie van de kleine windmolen, de Liam F1 Urban Wind Turbine genaamd, zo meldt Archimedes.

Het bedrijf verwacht bezoekers uit 40 verschillende landen. Ondanks dat vandaag de officiële onthulling is, zijn er al 7.000 turbines verkocht in 14 landen.

De Liam F1 is een zogenaamde stedelijke windturbine of een miniwindturbine. De windmolen heeft een kleine omvang en kan daardoor ook in de stad gebruikt wordne op bijvoorbeeld de daken van kantoren.

De windmolen heeft een diameter van ongeveer 1,5 meter en weegt zo’n 55 kilogram

2500 kilowattuur per jaar

De kleine windturbine kan gemiddeld ongeveer 2500 kilowattuur per jaar opwekken bij een windsnelheid van 5 meter per seconde en gemeten vanaf het dak van een rijtjeshuis op 10 meter hoogte.

De turbine werd onder andere ontwikkeld door Marinus Mieremet die de vormen van een Nautilus schelp met de theorieën van Archimedes en zijn eigen wiskunde combineerde.

Weinig weerstand

Zo werd een turbine gecreëerd die weinig weerstand had en fors minder geluid maakt, maar wel meer energie opwekt. De Liam F1 produceert ongeveer 45 decibel geluid, de helft van de grotere windturbines.

Volgens Mieremet is het rendement op dit moment ongeveer 80 procent van wat theoretisch haalbaar is. De Liam F1 is ongeveer 50 keer in de praktijk getest.

Door de enorme belangstelling is Archimedes nu verder aan het ontwikkelen om de turbine ook toe te passen op boten, in het water en op lantaarnpalen.

4.000 euro

De adviesprijs voor de Liam F1 ligt nu op 4.000 euro. Volgens Archimede verdient de investering zich terug in gebieden met een windsnelheid van 4,5 meter per seconde of hoger. Dit is een groot deel van Nederland.

Om de windturbine te plaatsen is wel een vergunning nodig om omdat de turbine groter dan 1 meter is.

Bekijk hier een video van de Liam F1:

Hoogleraar Windenergie Gerard van Brussel, verbonden aan de TU Delft, zegt tegenover de NOS te twijfelen aan het rendement van de Liam F1. Er zijn meerdere bedrijven die kleine windmolens verkopen en vaak is de terugverdientijd het probleem.

Vaak wordt een windmolen terugverdiend in 15 tot 20 jaar “en niet in 5 tot 10 jaar wat de meeste bedrijven natuurlijk willen hebben”.

Hij verwacht wel dat er de komende jaren steeds meer daken te zien zullen zijn met kleine windmolens erop.

4.299 gedachten over “Rotterdams bedrijf beweert stille en betere windturbine te hebben ontwikkeld