RWE start bouw Windpark Zuidwester

AMSTERDAM – RWE is gestart met de bouw van Windpark Zuidwester, onderdeel van het grotere windpark Noordoostpolder.

Windmolens bij een dijk in de Flevopolder
C: Vattenfall

Voor Zuidwester trekt het Duitse concern 150 miljoen euro uit, zo meldt Essent, dochterbedrijf van RWE, maandag.

In het windpark worden 12 van ’s werelds grootste windturbines geplaatst, ieder met een vermogen van 7,5 MW. Het gemiddelde vermogen van een Nederland windmolen ligt op ongeveer 3 megawatt.

Windpark Zuidwester komt in 2017 in bedrijf en produceert voor bijna 80.000 huishoudens groene stroom en is gelegen aan het IJsselmeer.

Oudere windmolens afgebroken

Om het project te bouwen moeten nog wel enkele oudere windmolens worden afgebroken. Er staan nog 54 oude windmolens op de huidige plek die in 1987 en 1991 werden gebouwd.

Windpark Zuidwester maakt onderdeel uit van het windpark Noordoostpolder dat met een totaal opgesteld vermogen van 429 MW een van de grootste windparken van Europa wordt.

Groene stroom 400.000 huishoudens

Het gehele windpark bestaat uit 86 windturbines en zal jaarlijks voor ongeveer 400.000 huishoudens groene stroom produceren.

“Windpark Zuidwester is een kroonjuweel in ons projectportfolio. Het windpark is goed gelegen en kent goede windcondities”, aldus Hans Bünting, topman van de groene-energietak van RWE. “Eén windturbine uit dit park wekt evenveel stroom op als de 50 windturbines uit ons nu nog in bedrijf zijnde windpark aan de Westermeerdijk.”

2,5 maand per windturbine

De komende maanden worden wegen  en heiplatformen aangelegd. Vervolgens worden funderingen voor de windturbines gebouwd.

Begin 2015 start de constructie van de windturbines. Iedere geïnstalleerde windturbine wordt direct aan het stroomnet gekoppeld en in bedrijf genomen. Naar verwachting duurt de bouw van 1 windturbine 2,5 maand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!