‘Scheve’ windmolens door ontwerpfout kosten Eneco 47 miljoen euro

AMSTERDAM – Een ontwerpfout bij de windmolens in het Prinses Amaliawindpark zorgt voor een kostenpost van 47 miljoen euro voor Eneco.

Dit meldde het concern na berichten van andere media. Het gaat om een fout die bij enkele honderden windmolens voorkomt die vroeger zijn gebouwd. Nieuwe windmolens hebben er geen last meer van

Het probleem ontstaat bij de cementlijm, ook wel grout genoemd, die worden gebruikt in de constructie. Door de effecten van zout water en golven laat de lijm los en komt de constructie onder druk te staan.

“Door de krachten die de golven en de wind op de molen uitoefenen is, ondanks modelberekeningen, de hechting van de groutverbinding in de loop van de tijd verminderd en zijn lichte verzakkingen geconstateerd, variërend van millimeters tot enkele centimeters”, aldus Eneco.

22 van de 60 windmolens van het windpark zijn inmiddels hersteld. De overige windturbines worden  dit jaar nog hersteld. Doordat het probleem te wijten is aan de “deugdelijkheid” van het ontwerp zijn de kosten genomen door Eneco. Tussen 2012 en 2014 zijn deze kosten verrekend.

Bij de huidige windmolens ontstaat het probleem niet meer omdat tegenwoordig funderingen recht in de zeebodem kunnen worden geheid en er een zogenaamde flensverbinding tussen de fundering en de rest van de constructie wordt gebruikt.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!