Shell bevestigt interesse ontwikkeling windparken op zee in samenwerking met Eneco en Van Oord

UTRECHT – Shell heeft in een consortium met Eneco en Van Oord een bod gedaan voor de ontwikkeling van de eerste 2 delen van offshore windpark Borssele met een vermogen van 700 megawatt.

Als de partijen de windparken binnenhalen gaat MHI-Vestas de windturbines leveren. Het gaat om een investering van enkele miljarden euro’s. 

De huidige tender omvat twee vergunningen voor de bouw en exploitatie van twee windparken, met ieder een maximaal vermogen van 350 megawatt, genoeg om 825.000 huishoudens van stroom te voorzien. De twee windparken, Borssele I en II, komen 22 km uit de kust van Zeeland te liggen.

Een woordvoerder van Van Oord wil niet vertellen tegen wat voor prijs het consortium de windmolens wil gaan bouwen. Hij vertelt wel dat de samenwerking denkt een goede kans te maken, onder andere door de ervaring van alle partijen in offshore wind.

Zo exploiteert Shell samen met Nuon het eerste Nederlandse windpark op zee en heeft het bedrijf veel ervaring in de offshore sector. Eneco exploiteert al 2 van de 3 volledig operationele Nederlandse windparken op zee. Van Oord is betrokken bij een keur aan windparken op zee in Europa.

Over 13 weken neemt de overheid naar verwachting een besluit.

Lees ook: Consortium RWE gaat voor Windpark Borssele I en II

Honderden windmolens

De ontwikkeling van de eerste 2 delen van windpark Borssele is het startsein voor de bouw van enkele honderden windmolens, met in totaal een vermogen van 3.3450 megawatt, voor de Nederlandse kust. Doel is om het aandeel groene energie in Nederland tegen 2023 te hebben verhoogd naar 16 procent. De offshore windmolens gaan hebben hierin een aandeel van ruim 3 procent.

In totaal zijn er 3 gebieden voor de kust van Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Holland. De eerste 2 gebieden krijgen een vermogen van elk 1.400 megawatt. Voor de kust van Noord-Holland komen 700 megawatt aan windmolens. Tot en met 2019 worden er elk jaar 2 windparken met elk een capaciteit van 350 megawatt via een tender vergund.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!