‘Statenleden provincies: Doelstelling wind gaat niet gehaald worden’

AMSTERDAM – Een meerderheid van de volksvertegenwoordigers bij  de Nederlandse provincies verwacht dat de doelstelling om fors meer windmolens te plaatsen niet wordt gehaald.

Dit meldt de Volkskrant op basis van een enquête onder 179 statenleden. Precieze cijfers geeft het dagblad niet.

Maar een kleine minderheid van 17 procent (30 statenleden) zou verwachten dat de doelen wel worden gehaald.

De provincies hebben afgesproken om voor de komende jaren plaats te maken voor fors meer windmolens. In 2020 moeten er in heel Nederland 6.000 megawatt aan turbines staan.

Op dit moment staan er 2.624 megawatt aan windmolens opgesteld op land, volgens de laatste cijfers van het CBS. In 2014 werd er 150 megawatt bijgebouwd, ongeveer 50 windmolens.

In belangrijkste provincies juist meerderheid positief

Opvallend is dat vooral in Limburg de statenleden denken dat de doelstellingen voor windenergie niet worden gehaald. Ongeveer 55 procent van de vertegenwoordigers hier zou sceptisch zijn over de haalbaarheid.

Limburg heeft juist de laagste doelstelling voor windenergie. Verder zouden de beleidsmakers in Noord-Brabant en Gelderland het meest negatief zijn.

In provincies met een hoge doelstelling zoals Flevoland, Noord-Holland en Friesland denkt juist een meerderheid dat de doelstelling wel gehaald wordt.  In Flevoland verwacht bijna 100 procent van de Statenleden dat de doelstelling wel wordt gehaald.

Maar 4.000 MW in 2020

Vorig jaar meldde de Europese brancheorganisatie voor de windsector, De EWEA, al dat de Nederlandse doelstelling voor windenergie niet gehaald zou worden. Volgens de EWEA staat er in 2020 nog maar 4.000 megawatt en wordt de rest van het vermogen vlak na 2020 behaald.

De Nederlandse brancheorganisatie NWEA zei toen al tegenover de Groene Courant dat het inderdaad een ‘hell of a job’ zou worden. Ook onderzoeksbureaus ECN en PBL zouden twijfelen aan de haalbaarheid van de doelstellingen.

Uit een overzicht van het ministerie van Economische Zaken bleek dat de doelstelling niet in gevaar zou komen. 2 provincies, Limburg en Drenthe, hadden de plannen nog niet op orde, maar ondertussen zijn ook concrete plannen in Drenthe bekendgemaakt. Kamp heeft dan ook altijd gesteld dat het streven wel gehaald zal worden. 

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!