Stopcontacten windpark Gemini geplaatst

UTRECHT – De substations die de stroom voor het enorme offshore windpark Gemini van de zee naar land vervoeren zijn geplaatst door Van Oord.

Ook de eerste 77 funderingen voor windmolens zijn succesvol geïnstalleerd, zo meldt Van Oord. In juli werd de eerste funderingspaal geplaatst.

De realisatie van het windpark, dat 40 kilometer boven Schiermonnikoog wordt gebouwd, ligt hiermee op schema.

De 2 enorme substations waren gebouwd in het Belgische Hoboken en werden met een hefschip op de definitieve plek in het windpark geïnstalleerd. De OHVS-platforms vormen de opgewekte stroom om naar 220KV en worden door middel van exportkabels verbonden met het Nederlandse stroomnet.

Overige funderingen

De rest van het jaar wordt gebruikt om de overige funderingen, 73 nog, te plaatsen. Van Oord gebruikt hiervoor 2 schepen. Verde worden nog 2 exportjavels van 100 kilometer gelegd door kabellegger Nexus.

Windpark Gemini is de grootste investering ooit in een windproject ooit. De ontwikkelaars staken in totaal 2,8 miljard euro in het project. De windmolens van het windpark krijgen opgeteld een productiecapaciteit van 600 megawatt en gaan genoeg groene stroom produceren voor het jaarverbruik van 785.000 huishoudens.

Lees meer over windpark Gemini in het dossier 

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!