Tegenstanders windenergie: 172 windmolens vervangen om subsidie

AMSTERDAM – Er zijn vergunningen aangevraagd om 172 windmolens die nog een lange tijd meekunnen te vervangen.

Een widnmolen die wordt gebouwd in Rusland
© : Tedder

Dit meldt de Volkskrant maandag op basis van de Nederlandse Vereniging Omwonenden Windturbines (NLVOW), uitgesproken tegenstander van windenergie

Het ministerie van Economische Zaken zegt tegenover de krant dat het om 94 windmolens gaat met een gezamenlijk vermogen van 68 megawatt.

Volgens de NLVOW willen de exploitanten van windmolens aanspraak maken op 350 miljoen euro aan subsidie. Rob Rietveld van de NLVOW spreekt van “dubbele subsidie”. “Dit heeft niets met duurzaamheid te maken.”

Draagvlak voor windenergie

Volgens Rietveld ondermijnt de praktijk ook het draagvlak voor windenergie. Een opvallend uitspraak omdat de NLVOW het liefst geen draagvlak voor windmolens ziet.

De meeste turbines die vervangen worden staan in Noord-Holland, Friesland en Flevoland.

Flevoland

Eerder kwam al een zaak aan het licht in Flevoland, waarbij de provincie een noodverordening moest uitspreken om te voorkomen dat agrariërs van een afgesproken plan afweken.

In de provincie worden oudere windmolens vervangen voor nieuwe grotere windturbines. Zo zouden met minder windmolens, meer windstroom kunnen worden opgewekt.

Eigen plan

Afgesproken was dat omwonenden mee konden investeren, maar enkele boeren besloten hun eigen plan te trekken en alle subsidie te incasseren.

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) kondigde al eerder aan dat het volgend jaar niet meer mogelijk is voor exploitanten om te profiteren van deze regeling en dat er een speciale categorie voor de vervanging van bestaande windmolens komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!