Tegenstanders windenergie zien kosten windplannen 5 keer hoger uitvallen

AMSTERDAM – De plannen die voortkomen uit het Energieakkoord dat is gesloten door de SER gaan fors hoger uitvallen dan voorgespiegeld.

Een stelling windmolens in FlevolandDit stellen de leden van het Nationaal Kritisch Platform Windenergie (NKPW) in een brief aan minister Henk Kamp van Economische Zaken.

Volgens de opstellers van de brief gaan de plannen om meer windmolens te plaatsen niet 3,7 miljard euro kosten, maar 19 miljard euro. Het verschil zou zijn ontstaan door “gekleurde informatie” van het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN).

Kosten dalen door meer ervaring

Het ECN zou ervan uitgaan dat de kosten van windenergie de komende jaren zal gaan dalen door meer ervaring met de technologie. Het NKPW stelt dat dit niet mogelijk is omdat in de laatste jaren de kosten van windenergie met 40 procent zouden zijn gestegen.

Eerder kwam de voorzitter van het NKPW, Cees le Pair, in de herfst van 2012 in het nieuws nadat uit zijn onderzoek zou blijken dat windmolens veel minder rendement hadden dan eerder werd aangenomen.

Praktijkcijfers van het CBS

Le Pair dichtte zijn eigen onderzoek vooral waarde toe omdat er voor het eerst, naar eigen zeggen, praktijkcijfers werden gebruikt van het CBS. VVD-Tweede Kamerlid René Leegte trok aan de bel bij het ministerie.

Het CBS maakte daarop duidelijk dat Le Pair tekort zou schieten in denkstappen en aannames. De methodiek van Le Pair zou een “zeer grove versimpeling van de complexe werkelijkheid” inhouden, aldus het CBS.

8 gedachten over “Tegenstanders windenergie zien kosten windplannen 5 keer hoger uitvallen

 • 15 oktober 2018 om 23:09
  Permalink

  BOBBI BROWN 芭比波朗 【粉底蜜粉飾底乳】無瑕持久粉底液SPF15的商品介紹 UrCosme (@cosme TAIWAN) 商品資訊 BOBBI BROWN 芭比波朗,粉底蜜粉飾底乳,無瑕持久粉底液SPF150

 • 18 oktober 2018 om 21:31
  Permalink

  Purbasari 美妝品牌情報匯集 UrCosme (@cosme TAIWAN) 找品牌 Purbasari Purbasari ,匯集了Purbasari身體去角質,Lulur SPA系列,精油Lulur系列

 • 21 oktober 2018 om 11:00
  Permalink

  促進衰老細胞替換 – 天麗國際Sky Beauteous International Company 促進衰老細胞替換 – 天麗國際Sky Beauteous International Company

 • 28 oktober 2018 om 07:59
  Permalink

  【穿搭】和韓國偶像劇OPPA穿情侶裝♥英倫貴族休閒風 韓國品牌HAZZYS穿搭 @ B2B崔咪TRAMY :: 痞客邦 :: 每次看韓國偶像劇,都幻想和OPPA穿情侶裝XDDDD可是最近瘋的是奇皇后((總不能穿古裝出門吧((誤我覺得女生還蠻幸福的,可以看很多偶像劇去逃避現實一下,還有一些穿搭的風格,也可以一邊看偶像劇一邊培養

 • 25 november 2018 om 23:06
  Permalink

  Stoke are in talks with Poland full back Sebastian Boenisch and should tie up a £3m deal for Wolves’ Michael Kightly. Pole Boenisch is Stoke target as Potters close in on Kightly signing

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!