TenneT voorziet investering tot 3 miljard in energienet voor offshore windpark

AMSTERDAM – Hoogspanningsnetbeheerder TenneT voorziet investeringen ter waarde van 2 tot 3 miljard euro in de netaansluitingen die gemaakt moeten worden voor offshore windpark in de Nederlandse Noordzee.

Een transformatorstation  voor een offshore windpark
©: Wikichops

Dit meldde het bedrijf bij de presentatie van de halfjaarcijfers.

Onlangs werd het bedrijf aangewezen als de centrale ontwikkelaar en beheerder van een energienet op zee in Nederland. Het bedrijf moet naar verwachting windpark met een totale capaciteit van 3.450 megawatt aansluiten.

Mel Kroon, directeur bij TenneT zegt verheugd te zijn dat TenneT, dat al een grote taak heeft in offshore wind in Duitsland, nu ook voor Nederland het offshore hoogspanningsnet mag ontwikkelen en beheren.

Belangrijkste investeerder

“Hierdoor is TenneT niet alleen de belangrijkste investeerder in de Duitse transitie naar een meer duurzame energievoorziening, maar ook de Nederlandse”, aldus Kroon.

“Over de landsgrenzen heen kunnen wij gebruik maken van onze inmiddels unieke en uitgebreide expertise op het gebied van het aansluiten en transporteren van stroom die ver op zee èn dichterbij de kust wordt opgewekt. Daardoor kunnen wij nu ook een net op zee in Nederland tegen lagere kosten, sneller, gestructureerd en met minder impact op de leefomgeving ontwikkelen.”

TenneT boekte een hoger bedrijfsresultaat in het eerste halfjaar van 2014 van 368 miljoen euro. In 2013 lag dit cijfer op 237 miljoen euro.

Duitsland

In Duitsland installeerde TenneT met succes drie transformatorplatforms in de Duitse Noordzee geïnstalleerd voor de projecten BorWin 2, Helwin 2 en SylWin 1 met een totale capaciteit van 2.354 MW.

Tot 2020 verwacht TenneT minimaal 7.100 MW aan offshore aansluitcapaciteit te realiseren. Daarmee loopt TenneT voor op de door de Duitse regering geformuleerde doelstellingen voor de ontwikkeling van windenergie op zee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!