Tweede Kamer akkoord met plan voor windmolens op zee

AMSTERDAM – De Tweede Kamer geeft groen licht voor de bouw van nieuwe windparken op zee zoals gepresenteerd door minister Henk Kamp (Economische Zaken).

Dit meldt de NOS, vooruitlopend op de stemming deze donderdag. 

Kamp legde onlangs verder uit hoe hij in het nieuwe plan de kosten fors wil laten dalen. Kamerleden zijn hiermee akkoord, maar willen nog wel meer helderheid.

In het plan is onder andere een rol weggelegd voor netbeheerder TenneT. Die gaat de stroomkabels centraal aanleggen voor alle windparken.

Doordat dit centraal door 1 partij wordt gedaan, in plaats van door verschillende ontwikkelaars individueel, moet een besparing van 1,2 miljard euro worden gerealiseerd. Dit zorgt onder andere ook ervoor dat er meer stroom van de windmolens naar land kan worden getransporteerd.

Kustgemeenten

Ook door de windmolens dichterbij dan normaal te plaatsen, wordt bespaard op de kosten. Normaliter staan offshore turbines op minstens 22 kilometer, nu wordt dat 18 tot 22 kilometer.

Precies om deze reden strijden enkele gemeenten aan de kust tegen de windmolens. Ze vrezen dat hun uitzicht wordt verpest. Onlangs schreeuwden zij moord en brand toen een video werd getoond aan enkele wethouders over het uitzicht.

Zij zouden hiervan geschrokken zijn. Het ministerie besloot om de video niet meer te laten zien aan raadsleden omdat zij niet een geheimhoudingsclausule wilden tekenen.  

In het document schreef Kamp ook dat de bedrijven die bestaande vergunningen hadden een compensatie van ruim 7 miljoen euro krijgen voor de investeringen die ze al hadden gedaan.

Begin dit jaar kan al worden gestart met de bouw van het eerste windpark, voor de kust van Zeeland.

Lees meer over wind op zee in het dossier van de Windenergie Courant

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!