UNETO-VNI: werkgarantie in installatiebranche voor olie-, kolen- en gaswerknemers

Werknemers die hun baan verliezen als gevolg van de energietransitie hoeven niet werkloos te worden. De technische installatiebranche heeft volop werk en ziet de werknemers uit de fossiele economie graag komen. Dat stelt installateurskoepel UNETO-VNI.

De Sociaal Economische Raad (SER) meldde afgelopen week in een advies aan het kabinet dat het banentekort in de duurzame energiesector hand over hand toeneemt. Dit is een gevaar voor de uitrol van onder meer wind- en zonne-energie.

De SER verwacht dat er de komende jaren alleen al door sluiting van de kolencentrales duizenden banen verloren gaan. UNETO-VNI wil voorkomen dat daarmee technisch talent verloren gaat. Terpstra: ‘Wij bieden mensen die hun baan kwijtraken graag een nieuwe start in de groene, duurzame economie. Als je de overstap maakt naar de installatiebranche, levert je dat gegarandeerd werk op. Met een vast contract, géén flexbaan.’

Voor een soepele overstap wil UNETO-VNI samen met het UWV en OTIB (red. het opleidingsfonds voor de installatiebranche) een Energietransitieloket openen. Dat loket moet werknemers snel begeleiden naar een vaste, groene baan in de installatiesector. De technische installatiebranche houdt namelijk nu al rekening met een tekort van 20.000 technici in 2020. Als gevolg van de omslag naar duurzame energieopwekking met bijvoorbeeld zonnepanelen en warmtepompen zou dit tekort zelfs kunnen verdubbelen tot 40.000 vacatures.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!