Universiteit Twente krijgt 2 miljoen voor ontwikkeling nieuwe generator windmolens

AMSTERDAM – De Universiteit Twente heeft een Europese subsidie van 2 miljoen gekregen voor de ontwikkeling van een supergeleidende generator voor een nieuwe generatie windmolens.

Dit meldde de universiteit.

Door supergeleidende generatoren in te bouwen, is het uiteindelijk mogelijk om windmolens aanzienlijk lichter te maken en zodoende de kostprijs sterk terug te dringen.

In 2018 wordt de generator ingebouwd in een bestaande 3,6 megawatt windturbine in het Deense Thyborøn die genoeg stroom gaat produceren voor 1.000 huishoudens. Het volledige systeem wordt vervolgens een jaar lang intensief getest.

Het gaat om het Horizon 2020 project ‘EcoSwing’ dat gecoördineerd wordt door het Deense bedrijf Envision. Het budget voor het totale project bedraagt 13 miljoen euro: 3 miljoen afkomstig van de deelnemende bedrijven en 10 miljoen van de EU.

Lichter

Het belangrijkste voordeel van de supergeleidende generator is dat deze 40 procent lichter is dan conventionele generatoren. Hierdoor wordt de gondel van de molen 25 procent lichter en wordt ook materiaal bespaard in de rest van de toren, zodat de kostprijs op termijn sterk kan teruggedrongen worden.

Bijkomend voordeel is dat de nieuwe technologie veel minder afhankelijk is van dure zeldzame aardmetalen (een groep zware chemische elementen die voornamelijk in China worden gewonnen). Zo maakt de supergeleidende generator, in tegenstelling tot conventionele generatoren, geen gebruik van het dure materiaal neodymium.

In plaats daarvan wordt er een veel beperktere hoeveelheid yttrium gebruikt (ongeveer honderd keer minder).  Conventionele grote windturbines werken hetzelfde als een fietsdynamo, maar dan opgeschaald. Een rotor met permanente magneten draait rond binnen in een serie spoelen. De spoelen ervaren hierdoor een wisselend magneetveld waarmee je elektrische stroom kunt opwekken.

Bij een supergeleidende generator vervang je de permanente magneten door supergeleidende spoelen. Deze maken gebruik van het verschijnsel dat bij extreem lage temperaturen (in dit geval -180 graden Celsius) de weerstand van sommige materialen volledig wegvalt. Daardoor kan er tot duizend keer meer stroom doorheen lopen, die een tot dertig keer sterker magneetveld opwekt dan permanente magneten of koperen spoelen.  

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!