Vissen sterven niet door bouw windturbines op zee

AMSTERDAM – Het bouwen van windmolens op zee heeft geen dodelijke gevolgen voor vissen.

Nederlands offshore windpark bij Bergen aan ZeeDit blijkt uit een onderzoek van het Belgische Landbouw en Visserijonderzoek (ILVO) in samenwerking met de universiteit van Gent en het Belgische Instituut voor Natuurwetenschappen.

Het plaatsen van de funderingspalen voor windmolenparken gaat met veel geluid gepaard en eerder werd altijd verondersteld dat de lokale fauna hier hinder van ondervindt en dat soms zelf vissen overleden aan het heien.

Kooi met vissen

De wetenschappers onderzochten deze stelling door een kooi met vissen, specifiek 60 tot 120 dagen oude zeebaarzen, op 45 meter van een te bouwen windturbine plaatsten.

De vissen kregen een geluid van 210 decibels te verwerken. De resultaten werden vergeleken met een controlegroep die niet werd blootgesteld aan het geluid.

Positief effect

Het blijkt dat de vissen niet sterven door het harde geluid van het heien. Of er op een andere manier waarop de bouw schadelijk is voor vissen is niet bekend. Er gaat nog onderzocht worden of de blootgestelde vissen zich anders zijn gaan gedragen dan de controlegroep.

Uit eerder onderzoek bleek al dat windmolens op zichzelf een positief effect hebben bij het herstellen van flora en fauna op de zeebodem. grote funderingen die de windmolens op hun plek houden. De rotsblokken fungeren als een kunstmatig rif waar sommige vissoorten door worden aangetrokken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!