VNG: windopgave moet lokaal worden opgelost

UTRECHT – Onenigheid tussen gemeenten en andere overheden over het bouwen van windmolens moet in de toekomst bij nieuwe projecten lokaal worden opgelost.

Dit vertelt een woordvoerder van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG)  tegenover de Groene Courant in reactie op een petitie van noordelijke beleidsmakers.

Zij riepen de brancheorganisatie voor lokale overheden op stelling te nemen tegen het bouwen van windmolens in de omgeving. Raadsleden uit onder andere Veendam en Emmen zijn tegen de bouw van de geplande windmolens in de omgeving en willen dat de VNG ze steunt in die strijd. 

De VNG heeft nog geen inhoudelijke reactie gegeven, maar een woordvoerster vertelt wel dat de VNG niet voor of tegen gaat zijn.

Meer windenergie

“Wij zijn een vereniging van 393 leden. In Noord-Holland hebben we weer gemeenten die juist meer windenergie willen”, aldus de voorlichtster. “Wij kunnen daar moeilijk een standpunt in nemen.” Zij ziet wel het probleem van de gemeenten, waar de windmolens nu worden opgelegd van bovenaf.

De VNG pleit dan ook voor een regionale aanpak waarbij “integraal wordt gekeken naar de totale energieopgave die het best past bij de streek”. Daarbij verwijst ze ook naar de situatie in Noord-Holland waar draagvlak lijkt te zijn voor de windmolens in het zuiden van de provincie en de gemeenten ze ook willen bouwen, maar waar het niet mag van de provincie.

Niet zonder windmolens

Ze geeft verder aan dat het niet zo kan zijn dat een hele regio op voorhand zegt dat er  geen windmolens kunnen komen want “om de ambities uit het Energieakkoord te halen, kunnen we niet zonder windmolens”.

De woordvoerster benadrukt expliciet dat de bestaande afspraken uit het Energieakkoord moeten worden nagekomen. Ook de VNG heeft een handtekening gezet onder de doelstelling van 6.000 megawatt aan windmolens in 2020. Wel worden er gesprekken gevoerd over hoe na 2020 de werkwijze anders kan worden  ingericht.

Lees meer over windenergie bij de Windenergie Courant 

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!