Vragen uit Tweede Kamer over afgebroken wieken windmolen IJsselmeer

AMSTERDAM – D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven heeft in de Tweede Kamer vragen gesteld over de eind vorig jaar afgebroken rotor van een windmolen in het IJsselmeer.

Het Kamerlid wil onder andere weten van minister Henk Kamp van Economische Zaken weten hoe groot hij de kans acht dat er meer van dergelijke problemen ontstaan bij andere type windmolens.

Ook vraagt ze welke eisen worden gesteld aan energiebedrijven over het aantal en soort controles dat wordt uitgevoerd. Van Veldhoven:“Rapporteren deze bedrijven ook over de bevindingen naar de overheid?”

“Kunt u garanderen dat de overheid in samenwerking met de energiebedrijven er alles aan doet om de veiligheid van omwonenden, personeel en betrokken partijen te waarborgen?”

Het Kamerlid wil verder antwoord op de vraag of er meer maatregelen worden genomen om incidenten in de toekomst te voorkomen.

Metaalmoeheid

Eind vorig jaar brak de rotor en 2 wieken af van een oude en relatief kleine windmolen in het IJsselmeer. Eigenaar Nuon ontdekte na inspectie dat metaalmoeheid de oorzaak was voor het afbreken.

Bij normale controles kwamen deze problemen niet aan het licht. Het concern zei vorige maand nieuwe apparatuur aan te schaffen om ook de andere 3 windmolens in het park te inspecteren.

De windmolens in het park, dat in het IJsselmeer staat op enkele honderden meters van de kust bij Medemblik, zijn relatief oud met een leeftijd van ruim 20 jaar.

Hoogleraar windenergie Gerard van Bussel stelde in een interview voor een APK-keuring voor oudere windmolens in te voeren. Bij nog 2 kleinere windmolens van enkele tientallen meters hoog braken de wieken af. Volgens van Bussel is oudere leeftijd vaak de oorzaak.

Lees ook: Harde windstoten doen schade aan kleine windmolens

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!