VVD wil onderzoek naar opbrengst windenergie

AMSTERDAM – VVD’er René Leegte wil een onafhankelijk onderzoek naar de netto-opbrengst van windmolens. Volgens het Kamerlid valt er veel af te dingen op het rendement van windenergie.

Windmolens waarvan het rendement moet worden onderzocht aldus de VVDLeegte heeft demissionair minister Maxime Verhagen een brief met zijn oproep, zo meldt Spits. Hij haalt daarbij een onderzoek aan van windmolenonderzoeker Kees le Pair dat onlangs werd uitgebracht. 

Le Pair zegt op basis van echte gegevens te hebben berekend dat de werkelijke opbrengst van windmolens veel lager is dan gedacht. Als daar de productiekosten van worden afgetrokken blijft er maar een lage nettoproductie over.

Onregelmatigheid van windenergie

Een Nederlandse windmolen zou volgens Le Pair ongeveer 4,14 procent van het piekvermogen opbrengen. Het grote probleem zou ontstaan door het opvangen van de onregelmatigheid van windenergie.

Eerder berichtte Spits al over de potentiële gevaren van windmolens. Het dagblad schreef dat uit Utrechts onderzoek zou blijken dat omwonenden van windmolens ziek kunnen worden van de turbines.

Rechtszaak tegen windmolens Houten

Later ontkrachtte een woordvoerder van de universiteit de herkomst van het onderzoek. Het bleek een om een stageonderzoek te gaan van een stagiair die bij het advocatenkantoor stage liep dat ook de rechtszaak deed tegen windmolens in Houten.

Ook werd geschreven over buitenlandse wetenschappers die getuigden dat windmolens schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid.

Lees hier het onderzoek van Kees le Pair. De cruciale rekensom over de opbrengst van windmolens staat op pagina 22.

Gerelateerde artikelen

Foto copyright: Iberdrola

14 gedachten over “VVD wil onderzoek naar opbrengst windenergie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!