Windenergie in Spanje zelfs zonder subsidie goedkoopste elektriciteitsbron

UTRECHT – Windmolen waren in 2015 de goedkoopste bron van elektriciteit in de Spaanse energiemix, zelfs rekeninghoudend met subsidie. 

Dit schrijft vakblad Windpower Monthly op basis van cijfers van de Spaanse netbeheerder die windenergievereniging AEE heeft geanalyseerd.  

De gemiddelde prijs die voor stroom uit windturbines werd betaald kwam uit op 46,14 euro per megawattuur vorig jaar. 

Voor stroom uit grote waterkrachtcentrales werd gemiddeld 50,69 euro per megawattuur betaald. Voor elektriciteit uit steenkool, gas en kerncentrales werd gemiddeld 50,94 euro per megawatuur gerekend.

Subsidie

Deze cijfers houden geen rekening met de subsidie die wordt betaald aan de exploitanten van windmolens, maar de brancheorganisatie wijst erop dat 8,5 gigawatt van de 23 gigawatt geïnstalleerde windcapaciteit helemaal geen subsidie krijgt na hervormingen in 2014.

Dit ongesubsidieerde deel, dat verantwoordelijk was voor ongeveer 7,6 procent van alle opgewekte stroom, “en is daarmee onder twijfel de goedkoopste elektriciteit in het land”, aldus de AEE.

In totaal voorzagen windmolens in 19 procent van het totale stroomverbruik. Als deze elektriciteit met conventionele bronnen was geproduceerd dan zou de elektriciteitsprijs 23,8 procent hoger liggen. Omgerekend zouden Spanjaarden samen 2,95 miljard euro extra hebben betaald.

Lees ook: Windenergie voor het eerst grootste bron van stroom in Spanje

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!