‘Woningwaarde daalt maximaal 2,3 procent door windmolen’

AMSTERDAM – Windmolens doen binnen een straal van 2 kilometer de waarde van een woning met gemiddeld 1,4 tot 2,3 procent.

Dit schrijven 2 onderzoekers van de Vrije Universiteit en de Universiteit van Amsterdam. Per woning ligt de gemiddelde waardedaling op 3.500 tot 5.600 euro.

Al 2 tot 3 jaar voordat een windmolens gebouwd gaat worden zijn er dalingen zichtbaar in de woningwaarde. Grotere windmolens zorgen voor een extra daling in de woningprijzen, soms zelf 2 keer zo groot.

De onderzoekers baseren zich op een dataset van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) met meer dan 2 miljoen woningtransacties tussen 1985-2011.

In die tijd werden er 80.000 woningen binnen een straal van 2 kilometer van een windmolen geplaatst.

403 miljoen euro waardedaling

Het rapport is een van de eerste onderzoeken waarin statistisch significante relaties worden gevonden tussen windmolens en de prijsdaling van een woning.

De prijsdaling van een woning door de bouw van windmolens kan oplopen tot 10 procent van de totale kosten om een windmolen te plaatsten.

De onderzoekers pleiten ervoor deze kosten mee te nemen in het kostenplaatje van een turbine. Verder zouden offshore windmolens ook mogelijk relatief goedkoper zijn vergeleken met windmolens op land als deze kosten worden meegenomen.

In totaal zouden woningen in Nederland al 403 miljoen euro in waarde zijn gedaald, zo schatten de onderzoekers.

Dit kan oplopen tot 1,2 miljard euro als gerekend wordt met de maximale daling en ook een prijsdaling van huurwoningen.

Tweede windmolen

Opvallend is dat een tweede windmolen niet voor een extra daling zorgt. “Als de horizon eenmaal ‘vervuild’ is, maakt een extra windmolen weinig uit”, aldus onderzoeker Martijn Dröes, mede-auteur van het rapport.

Beleidsmakers houden vooralsnog niet systematisch rekening met een daling in de woningwaarde. In sommige gevallen wordt de woz-waarde verlaagd zoals onlangs in de gemeente Overbetuwe.

De woz-waarde van 40 woningen werd met zo’n 30 procent verlaagd. De bouw van 7 windturbines lagen ten grondslag aan deze verlaging, maar ook de aanwezigheid van de Betuwelijn.

Oplossingen

Oplossingen voor deze problematiek worden al ontwikkeld, zo stellen de wetenschappers. Onlangs tekenden natuur- en milieuorganisaties met de branchevereniging voor windenergie in Nederland, de NWEA, een zogenaamde gedragscode voor windenergie.

De richtlijnen in deze code moeten draagvlak voor windenergie structureel verhogen. Er wordt onder andere voorzien in een financiële vergoeding voor omwonenden die in verschillende vormen kan worden uitbetaald, bijvoorbeeld door bewoners een belang te geven in de windmolen.

De onderzoekers zien dit als een belangrijke manier om meer draagvlak te krijgen, maar ook om woningeigenaren te compenseren voor de waardedaling van hun woning.

Lees hier het complete onderzoek 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!