Windmolenparken op zee worden toegankelijk voor kleine schepen

UTRECHT – Windmolenparken op zee worden vanaf 2016 toegankelijk voor kleine schepen van maximaal 24 meter. Dit moet ervoor zorgen dat op sommige punten drukte op het water wordt voorkomen.

Vanaf 2017 moeten in principe alle operationele windparken op zee doorvaart toestaan.

De Watersportbond lobbyde al langer voor het openstellen van de windparken. In Nederland gold altijd een verbod op het varen in een windmolenpark, terwijl in andere landen onder voorwaarden dit al wel kon.

Minder ruimte

Volgens de Watersportbond dreigde er in Nederland problemen te ontstaan met knellingen op het water. Er komen steeds meer windmolens op zee bij en daardoor is er minder ruimte beschikbaar voor de scheepvaart.

Grote vrachtschepen en kleinere zeiljachten komen dan dichter bij elkaar te varen.  Ook beroepsvissers wilden graag een einde aan het vaarverbod.

Voorwaarden

De nieuwe regels hebben wel enkele voorwaarden. Zo mag er alleen in windparken gevaren worden gedurende de dag, schepen moeten een AIS (een identificatiesysteem) aan boord hebben en een marifoon en de schepen mogen niet dichter dan 50 meter bij een windmolen komen.

Duiken bij de windmolens blijft verboden. Voor duikers kunnen de turbinefunderingen interessant zijn door de speciale flora en fauna die er ontstaat.

Lees meer over wind op zee in het dossier 

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!