Windmolenplannen Flevoland gaan door ondanks om subsidie vervangen windmolens

AMSTERDAM – De windmolenplannen van de gemeenten Lelystad, Dronten en Zeewolde gaan gewoon door. Ook als enkele boeren een vergunning krijgen om, voor de extra subsidie, bestaande windmolens te vervangen voor hetzelfde type turbines.

Windmolen, Windenergie
©: Flickr/ Diego Torres Silvestre

Dit zegt communicatieadviseur Anne de Vries van de provincie Flevoland tegenover De Stentor.

Het doel om met minder windmolens meer te produceren en omwonenden meer te laten participeren blijft staan, aldus De Vries.

Eind vorig jaar werd duidelijk dat sommige agrariërs gebruikmaken van een gat in de wetgeving en vergunningen hebben aangevraagd om bestaande windmolens te vervangen voor hetzelfde type turbines. Hierdoor krijgen ze langer financiële steun vanuit de overheid.

Noodverordening

De provincie Flevoland kondigde daarom eerder al aan een noodverordening in te laten gaan. Deze is nog niet van kracht, maar volgens De Vries heeft het wel effect gehad omdat er geen aanvragen meer binnen zijn gekomen.

Volgens Wilfried Groot Koerkamp van windpark Olstertock in Biddinghuizen gaan de boeren naar verwachting wel de subsidie binnenhalen. De vergunning hebben ze waardoor de kans op subsidie binnen enkele jaren bijna 100 procent is.

Lees meer over windenergie in Flevoland in het dossier op de Windenergie Courant 

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!