Windmolens stutten nettoresultaat voor Eneco

UTRECHT – Eneco heeft in 2015 de opbrengsten zien dalen van zo’n 4,59 miljard euro naar 4,28 miljard euro. Toch steeg het nettoresultaat. Dit was onder andere te danken aan de nieuwe windparken die online kwamen.

Dit meldt Eneco woensdag bij de presentatie van de jaarcijfers. Onder de streep hield het concern 208 miljoen euro over. Een jaar geleden lag dit bedrag nog op 206 miljoen euro.

Eneco zag onder andere de productie van windmolens stijgen doordat er meer turbines bijkwamen en door de harde wind in de laatste 2 maanden van het jaar.

De totale duurzame opwekcapaciteit van Eneco steeg met 14 procent van 1.680 megawatt naar 1.919 megawatt. Juist in de laatste maanden van het jaar, toen de wind het hardst waaide, kwamen de nieuwe windmolens van Eneco online.

Koude weer

Verder hielp het relatief koude weer de resultaten. 2015 was iets kouder dan 2014, waardoor Eneco meer gas leverde aan de klanten.

De daling in omzet is onder andere het gevolg van de lagere prijzen die we onze klanten in rekening hebben gebracht en de afname van het gemiddeld verbruik per klant door besparingen.

De energieleverancier investeert 260 miljoen euro in de aanleg van windparken vorig jaar. Verder kwamen windparken in Delfzijl (62,7 MW), Luchterduinen voor de kust (129 MW), het Belgische (Aarlen Messancy (6 MW) en het Britse Burn of Whilk (22,5 MW) online in 2015.

Naar verwachting gaan komende jaar nog eens 2 windparken in Groot-Brittannië de productie starten.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!