Driekwart van nieuwe Europese opwekcapaciteit hernieuwbaar

UTRECHT – Maar liefst driekwart van alle nieuwe capaciteit om elektriciteit te produceren in Europa was hernieuwbaar vorig jaar.

Dit blijkt uit cijfers van de Europese Windenergie Associatie (EWEA).

In totaal werd er 22,3 gigawatt hernieuwbaar opwekvermogen geplaatst, tegen een totaal van 29 gigawatt.

Wind was goed voor 44 procent van alle nieuwe opwekcapaciteit. Zon was goed voor 29,4 procent. Verder vertegenwoordigden zonnecentrales, biomassa en waterkrachtcentrales kleine percentages.

Er werd 12,8 gigawatt nieuw windenergievermogen aan het net aangesloten in 2015, een stijging van 6,3 procent vergeleken met 2014. Het ging om 9.8 gigawatt aan windmolens op land en 3 gigawatt aan windmolens op zee.

Investeringen in Europese windparken namen met 40 procent toe naar 26,4 miljard euro. Zowel onshore als offshore wind trokken recordniveaus aan nieuwe investeringen aan.

Aandeel van 11 procent

Duitsland was verreweg koploper met het aantal nieuwe windmolens. Bijna de helft van alle nieuwe installaties (6 GW) werden hier gerealiseerd.

Polen staat op plaats 2 met 1,3 gigawatt aan nieuwe capaciteit. Frankrijk volgt met 1 gigawatt. In Nederland werd 586 megawatt aan windmolens aangesloten op het energienet.

In heel Europa staat nu vermogen van 141,6 gigawatt. Deze windmolens produceren naar verwachting gezamenlijk elk jaar 315 terawattuur groene stroom, ongeveer 11,4 procent van de jaarlijkse Europese consumptie.

 

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!