Windmolens produceerden fors minder op in zomer

AMSTERDAM – De opbrengst van windmolens in Nederland deze zomer is fors gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Tot en met het einde van het jaar moet het even flink doorwaaien als 2013 nog een redelijk jaar voor windenergie moet worden.

Windturbines achter een veld vol zonnebloemenDit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Een woordvoerder van de Nederlandse Wind Energie Associatie (NWEA) maakt zich niet zorgen.

In juli van dit jaar werd 192 miljoen kilowattuur opgewekt vergeleken met 300 kilowattuur in dezelfde periode een jaar eerder. De productie in augustus daalde van 254 miljoen kilowattuur naar 244 miljoen kilowattuur.

Vergeleken met 2011 valt de daling nog forser uit. Toen werd respectievelijk 384 miljoen en 293 miljoen kilowattuur opgewekt met windmolens.

‘Een paar slechte maanden’

Tegenover persbureau ANP verklaart een voorlichter van de NWEA: ”In 2013 hadden we aan het begin van het jaar en in de zomer een paar slechte maanden, met een paar goede tussendoor.”

Hij benadrukt dat hiermee rekening wordt gehouden met de subsidie die windmolenexploitanten krijgen. Alleen voor de geproduceerde stroom wordt subsidie uitgekeerd met een minimum van 20 procent van de reguliere productie.

Foto copyright: Jean-Michel BAUD

313 gedachten over “Windmolens produceerden fors minder op in zomer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!