Windmolens verlagen waardering landschap vooral in Noord- en West-Nederland

AMSTERDAM – Windmolens verlagen vooral in het westen en noorden van het land de waardering voor het landschap.

Windturbines in Frielans achter een weiland
C: Josef Meixner

Dit blijkt uit een rapport van het Compendium voor de Leefomgeving.

In Flevoland, het lage deel van Noord-Nederland, de kop van Noord-Holland en in Zeeland zijn veel windturbines zichtbaar doordat er in de eerste plaats veel windturbines staan, maar ook omdat het landschap vlak en open is.

In totaal beïnvloeden windturbines een vijfde van het Nederlandse landschap.

Omvang van het gebied

De omvang van het gebied waarbinnen ze zichtbaar zijn, is de afgelopen decennia toegenomen, maar kon eerder nog niet goed worden gemeten omdat de beschikbare gegevens onvoldoende betrouwbaar zijn.

Gebouwde elementen zoals windturbines, hoogspanningsmasten, infrastructuur en grote bedrijfsgebouwen zijn nuttig voor de economie, maar hebben over het algemeen een negatieve invloed op de waardering van het landschap door burgers.

Waardering voor landschap

In eerder onderzoek zou zijn gebleken dat windturbines op 500 meter afstand de waardering van een landschap met 35 procent verlagen. Op 2,5 kilometer afstand is dit percentage gedaald naar 25 procent.

Ook andere hoge bouwwerken zoals hoogspanningsleidingen en hoge gebouwen zijn tot op grote afstand zichtbaar, maar het effect op landschapswaardering is minder goed bekend.

Lees hier het volledige rapport 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!