Verbod op nieuwe windmolens in Noord-Holland opgeheven

AMSTERDAM – Het algehele verbod van de provincie Noord-Holland op het bouwen van nieuwe windmolens wordt opgeheven.

Windmolens in Zuid-Holland op de Maasvlakte vlakbij RotterdamDit meldt de gemeente Haarlemmermeer na een overleg tussen 5 gemeenten en de provincie Noord-Holland.

Velsen, Diemen, Haarlemmermeer, Zaanstad en Amsterdam hebben aangegeven wel graag windmolens te willen plaatsen. Samen zouden de lokale overheden voor 200 megawatt aan ruimte hebben.

Open staan voor nieuwe locaties 

Noord-Holland zou er nu voor open staan om nieuwe locaties beschikbaar te maken. Toch hebben de gemeenten ook kritiek. 

Het provinciebestuur zou pas eind 2014 een besluit willen nemen over nieuwe locaties. De gemeenten vrezen een onnodig, ingewikkeld en langdurig proces. Ze zijn dan ook niet gerust op een “vlotte, goede afloop”. 

Maarten van Poelgeest, wethouder Klimaat en Energie in Amsterdam, zegt verheugd te zijn over het voornemen van de provincie om te kijken naar nieuwe locaties, maar is ook teleurgesteld over het gebrek aan tempo. “Op verschillende plekken in onze gemeenten kan morgen gestart kunnen worden met de bouw van windturbines.”

Bouwen van nieuwe windmolens 

Provincie Noord-Holland heeft sinds 2012 een verbod ingesteld op het bouwen van nieuwe windmolens. Alleen in de gemeente Holland Kroon mag het Windplan Wieringermeer worden uigevoerd. Reeds bestaande windturbines mogen wel vervangen worden door kleinere turbines of door molens met een eenzelfde formaat. 

Dit heeft de provincie al enkele keren in botsing gebracht met onder andere Haarlemmermeer en Amsterdam. Beide gemeenten dreigden naar de Raad van State te stappen.

Gerelateerde artikelen

Foto copyright:F.Eveleens

12 gedachten over “Verbod op nieuwe windmolens in Noord-Holland opgeheven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!