Windpark Gemini ‘gamechanger’ voor offshore wind

AMSTERDAM – Het Nederlandse windpark Gemini, vooralsnog het grootste windproject in Nederland, heeft de prijs ‘Wind Deal of the Year 2015’ van vaksite Environmental Finance.

Het tot stand komen van Gemini, dat een vermogen heeft van 600 megawatt, heeft meerdere records gebruiken. Het gaat om de grootste investering in groene energie, exclusief waterkachtcentrales, ooit.

Met het toekennen van de prijs, wordt ook de financiering onder de aandacht gebracht. 12 banken, 4 kredietinstituten en nog eens 4 aandeelhouders waren betrokken bij de financiering van de deal.

2,8 miljard euro

In totaal werd 2,8 miljard euro geïnvesteerd, waarvan 2,2 miljard euro aan schulden en 600 miljoen euro aan aandelenkapitaal.

“Dat de deal binnen 6 maanden rondkwam is een enorme stimulans voor de offshore windindustrie”, aldus Dominik Thumfart van Deutsche Bank, de bank die de overeenkomst heeft begeleid.

Vooral het gebruik van non-recourse schulden is uniek geweest. De schuldeisers van het windpark hebben recht op het onderpand voor de leningen, maar de lenende partij is niet persoonlijk aan te spreken op de lening.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!