Windpark Houten levert minder stroom door uitzonderlijk strenge voorschriften

AMSTERDAM – Windpark Houten in de provincie Utrecht levert fors minder stroom dan eerder was gedacht door de uitzonderlijk strenge voorschriften waar exploitant Eneco mee te maken heeft.

Windpark, Windmolens, Windturbine
©: Eneco

Dit blijkt uit cijfers die het concern beschikbaar heeft gemaakt.

Op jaarbasis wordt nu voor 3.300 huishoudens aan windstroom geproduceerd. Zonder de strenge voorschriften zou dit genoeg elektriciteit zijn geweest voor 4.700 huishoudens.

Eneco heeft met omwonenden en met de gemeente uitzonderlijke afspraken gemaakt om de overlast van de windmolens te beperken.

Toch winst

Het concern heeft in het dorp te maken met forse weerstand tegen de windmolens. Verenigd in Stichting Gigawiek proberen sommige omwonenden via de juridische weg de windmolens te bestrijden.

Een woordvoerder van Eneco legt tegenover RTV Utrecht uit dat er ondanks de lagere opbrengsten toch winst wordt gemaakt. Dit zou komen doordat er ook minder onderhoudskosten worden gemaakt en de bouwkosten in het begin lager waren dan verwacht.

Particulieren die een obligatie in het windpark hebben, hoeven zich geen zorgen te maken. Eneco heeft de onderste grens waarbij de obligatiehouders rente krijgen naar beneden bijgesteld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!