Windpark Westermeerwind geopend door minister Kamp

UTRECHT- Windpark Westermeerwind, 48 turbines van Siemens in het water langs de dijk van de Noordoostpolder, is officieel geopend in het bijzijn van minister Henk Kamp (Economische Zaken).

Naar verwachting gaat het windpark jaarlijks net zoveel stroom produceren als 160.000 huishoudens verbruiken.

Tot nu toe is al zo’n 220 gigawattuur groene stroom opgewekt.

“Ruim 20 jaar geleden zijn de initiatiefnemers gestart met de ontwikkeling van Westermeerwind”, zegt Anne de Groot, directeur van ontwikkelaar Ventolines en het windpark.

Veel voldoening

“Het geeft dan ook veel voldoening dat het grootste nearshore windpark van ons land is gerealiseerd en een forse bijdrage levert aan de opwekking van groene stroom. Mede dankzij de goede samenwerking met zowel Siemens, lokale als landelijke bedrijven en organisaties kon de bouw van het park in een jaar worden voltooid.”

Windpark Westermeerwind, Windenergie, Windmolens, Flevoland, Noordoostpolder,
©: @westermeerwind

Hoofdaannemer Siemens heeft samen met haar onderaannemers en het projectteam van Westermeerwind in een jaar tijd 31.000 ton aan materiaal geïnstalleerd met 65 schepen en pontons in bijna één miljoen manuren.

Verschillende Nederlandse bedrijven speelden een belangrijke rol in dit project, waaronder Van Oord en Mammoet voor logistiek rondom de fundaties en de turbines en VBMS voor de installatie van de elektriciteitskabels tussen de windturbines naar het transformatorstation op het vasteland.

Windpark Westermeerwind, Windenergie, Windmolens, Flevoland, Noordoostpolder,
©: @westermeerwind

Lees meer over Windpark Noordoostpolder 

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!