Windproject van 8 miljard dollar voor Los Angeles

AMSTERDAM – 4 energiebedrijven willen samenwerken in een miljardenproject met windmolens die de Amerikaanse stad Los Angeles voor een groot deel van stroom moet voorzien.

©: Wikipedia Commons/ Dori
©: Wikipedia Commons/ Dori

“Dit project wordt de Hoover Dam van de 21e eeuw. Een mijlpaal voor de schone-energierevolutie”, aldus Jeff Meyer, partner bij ontwikkelaar Pathfinder Renewable Wind Energy.

Zijn bedrijf werkt samen met Duke Energy, Dresser Rand en Magnum Energy bij het project.

Het plan omvat een windproject van 2.100 megawatt, omgerekend enkele honderden windmolens, een stroomkabel van 845 kilometer en een systeem om energie op te slaan van 1,5 miljard dollar.

Lucht in ondergrondse zoutholtes

Dresser Rand verzorgt de energieopslag door lucht te pompen in ondergrondse zoutgrotten. Het project kan omgerekend ongeveer 60.000 megawattuur aan stroom opslaan.

Volgens het bedrijf kan door de combinatie de opslag van stroom het windpark eigenlijk functioneren als een conventionele steenkoolcentrale.

Het gehele project zal naar verwachting per jaar ongeveer 9,2 miljoen megawattuur aan windstroom kunnen leveren, genoeg voor het jaarverbruik van 920.000 gemiddelde Amerikaanse huishoudens. Het project wordt in 2015 volledig gepresenteerd en kan in 2023 klaar zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!