Windquota Noord-Holland op losse schroeven na oordeel RvS

AMSTERDAM – De Raad van State heeft het bestemmingsplan voor een windpark in de Wieringermeer vernietigd.

Een windturbine in het Nederland landschapHiermee is een streep gezet door een van de belangrijkste pijlers voor de winddoelstelling in Noord-Holland.

Het windpark zou een vermogen krijgen van ongeveer 110 megawatt dat in de toekomst zou worden uitgebreid. Hierdoor zou de provincie voldoen aan de doelstelling om in 2020 ongeveer 580 megawatt aan windenergie te hebben. Nu heeft Noord-Holland 300 megawatt aan windmolens.

Volgens de Raad van State is er bij windpark Wieringermeer niet goed onderzocht welk effect de geplande windmolens op de radar van de in de buurt liggende defensiebasis hebben.

Een nieuw onderzoek is nodig naar deze effecten en er zal vervolgens een nieuw bestemmingsplan nodig zijn.

Andere parken verboden 

Andere projecten zitten niet in de pijplijn. De provincie heeft deze zomer de bouw van andere parken verboden. In de Haarlemmermeer probeert de gemeente tegen de zin van de provinciale overheid toch een park van 17 turbines te willen bouwen, maar of dit doorgang vindt is onzeker.

Om toch aan de quota zoals die afgesproken is tussen de provincies en het Rijk te voldoen heeft de gemeente Amsterdam het initiatief genomen. De hoofdstad biedt een windvisie die voorziet in de realisatie van 250 megawatt aan windenergie “binnen afzienbare tijd”, aldus de gemeente.

Enige plek waar het mag

“Dat nu de Raad van State bezwaar heeft tegen de bouw van windmolens op de enige plek waar het van de Provincie Noord-Holland wel mag, vind ik heel zorgwekkend”, benadrukt de Amsterdamse wethouder Maarten van Poelgeest (Klimaat en Energie).  

“Het beleid van de provincie om rücksichtslos nieuwe windmolens te verbieden heb ik altijd heel onverstandig gevonden. Ik hoop dat de provincie samen met ons en onze buurgemeenten de handen ineen wil slaan om voldoende schone windenergie in Noord-Holland op te wekken.”

Gerelateerde artikelen

Foto copyright: Hans

5 gedachten over “Windquota Noord-Holland op losse schroeven na oordeel RvS

 • 17 oktober 2018 om 23:44
  Permalink

  » 讓眼周肌膚呷一口清新靚茶 – SURPUR三茶緊緻眼部精華 » 海倫小手作 » 讓眼周肌膚呷一口清新靚茶 – SURPUR三茶緊緻眼部精華 » 海倫小手作

 • 21 oktober 2018 om 10:27
  Permalink

  SOS修修乳 – 克蘭詩 – Clarins 全新SOS修修乳中擁有海百合萃取物,一抹修飾膚色、長效保濕,打造無瑕勻淨膚質。

 • 28 oktober 2018 om 22:31
  Permalink

  MINON AMINO MOIST 蜜濃 商品一覽 找品牌 以UrCosme指數高至低排序 第1頁 MINON AMINO MOIST 蜜濃 化妝品商品一覽,提供 MINON AMINO MOIST 蜜濃的產品列表,以UrCosme指數高至低排列,共13件,MINON AMINO MOIST 蜜濃的搜尋結果之第1頁

 • 23 november 2018 om 04:51
  Permalink

  Arsenal manager Arsene Wenger has revealed how uncertainty over his future last season created a ‘lack of clarity in the dressing room’ and saw players asking him what was going on. Arsenal boss Arsene Wenger admits uncertainty over his job had an impact on his side last season: ‘Players said to me, what’s going on boss?’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!