Windsector gaat gesprek aan met opstellers rapport daling woningwaarde door windmolens

AMSTERDAM – De Nederlandse Wind Energie Organisaties (NWEA) gaat het gesprek aan met de onderzoekers die vorige week meldden een verband te hebben gevonden tussen dalende woningwaardes en windmolens.

Windmolens
©: Windwärts Energie

Dit vertelt Ton Hirdes, directeur van de NWEA, tegenover de Groene Courant.

Hirdes wil onder andere weten in hoeverre de onderzoekers rekening hebben gehouden met bijvoorbeeld de daling van woningprijzen in krimpgebieden.

Ook wil hij met ze ingaan op het wegebben van het effect van windmolens op woningen. “Het is logisch dat je even een dip krijgt, net zoals bij andere projecten zoals snelwegen. Daarna komen er mogelijk mensen wonen die geen aversie hebben tegen windmolens”, aldus Hirdes.

Tegenstanders

Hij legt wel uit dat de percentages in ieder geval niet zo hoog zijn als sommige tegenstanders van windmolens wel eens gebruiken.

Vorige week meldden onderzoekers van de VU en de UvA bewijs te hebben gevonden voor een waardedaling van 1,4 tot 2,3 procent bij woningen door de nabijheid van windmolens.

Hiermee werd voor het eerst een verband gevonden tussen windmolens en woningwaarde. De wetenschappers gebruikten een grote dataset met meer dan 2 miljoen woningtransacties tussen 1985 en 2011.

Lees ook: ‘Woningwaarde daalt maximaal 2,3 procent door windmolen’

Individuele gevallen

Hoewel dit rapport waarschijnlijk gebruikt gaat worden om claims over de daling van woningwaarde door windmolens kracht bij te zetten, benadrukt Hirdes dat de cijfers niet 1 op 1 van toepassing zijn op alle huizen. “Het rapport zegt niks over individuele gevallen. Je moet het van geval tot geval bekijken.”

De NWEA-directeur verwacht niet dat het onderzoek voor veel problemen gaat zorgen. Hij haalt een eerder rapport van het CPB aan waarin een percentage wordt geschat van 4 tot 5 procent. Het effect van deze waardedaling, zelfs met hogere percentages, werd echter hooguit als een aandachtspunt gezien en niet als een verontrustend schadebedrag in het geheel van de verduurzaming van de energievoorziening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!