Windturbine geplaatst bij Britse vogelbescherming

UTRECHT – Een windturbine van 100 meter hoog is bij het hoofdkwartier van de Royal Society for the Protection of Birds (RSPB), de Britse vogelbescherming, geplaatst.

De windmolen is controversieel. Tegenstanders van windmolens en ook sommige natuurliefhebbers zien in de windturbines een gevaar voor de vogels, maar de RSPB wijst erop dat windmolens relatief ongevaarlijk zijn.

Per jaar worden er veel meer vogels gedood door auto’s, gebouwen, verdelgingsmiddelen en bijvoorbeeld katten.

RSPB-directeur Martin Harper: “Klimaatverandering is de grootste bedreiging voor onze planeet. Dit gaat zowel om onze vogels als onze manier van leven.”

“Het gaat erom dat iedereen zijn bijdrage levert. In het Verenigd Koninkrijk hebben we het potentieel om een significant deel van onze elektriciteit van hernieuwbare bronnen te halen.”

Nederland

De nieuwe windturbine gaat per jaar de uitstoot van 800 ton CO2 vermijden en jaarlijks genoeg stroom produceren voor 500 huishoudens. RSPB is de grootste liefdadigheid voor behoud van de natuur in Europa.

Ook in Nederland is de vrees bij natuurorganisaties dat windmolens dodelijke gevolgen kunnen hebben voor vogels, maar door vooruit te denken lijkt het in de praktijk mee te vallen.

Zo werd voorspeld dat windmolens in de Eemshaven jaarlijks 6.000 tot 8.000 slachtoffers zouden maken onder de vogelpopulatie. In de praktijk bleek deze schatting overdreven te zijn. Er stierven jaarlijks 600 tot 3.000 vogels door de 88 windmolens in het gebied.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!