Winst Van Oord naar recordniveau door offshore wind

UTRECHT – Van Oord heeft het nettoresultaat in 2015 zien stijgen met 42 procent naar 169 miljoen euro onder andere door sterke groei in offshore windenergie.

Dit meldt de baggeraar bij de presentatie van de jaarcijfers. De omzet steeg met 23 procent naar 2,58 miljard euro.

Onder andere de oplevering van offshore windpark Luchterduinen en een versnelde uitvoering van windpark Gemini liggen ten grondslag aan de recordresultaten.

Topman Peter van Oord zegt in een reactie dat het een druk jaar was voor de offshore-winddivisie. “De markt voor grootschalige windparken op zee is sterk groeiend. Wij hebben de laatste jaren veel geïnvesteerd in deze relatief nieuwe business unit en nemen bij de ontwikkeling van deze offshore windparken vaak de rol van EPC-contractor op ons.”

Windpark Gemini

Bij het Gemini-project, waar Van Oord mede-aandeelhouder is, zijn inmiddels alle monopiles geïnstalleerd en een groot gedeelte van de elektrische infrastructuur ligt er.  

Het Deense DONG Energy verstrekte in 2015 twee opdrachten voor offshore windprojecten aan Van Oord. In juni werd opdracht ontvangen voor de installatie van de funderingen voor het Britse offshore windmolenpark Burbo Bank Extension.

In oktober is met DONG Energy overeenstemming bereikt over het transport en de installatie van de 87 funderingen voor het Engelse Walney Extension offshore windpark.

Lees ook: Winst Eneco blijft op peil dankzij windmolens

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!