Zuid-Holland stemt voor windturbines in Korendijk

AMSTERDAM – Ondanks het verzet van de gemeente Korendijk heeft de provincie Zuid-Holland toch gestemd voor windmolens aan het Spui in de gemeente.

Windturbines in Frielans achter een weiland
C: Josef Meixner

Een meerderheid stemde woensdag in de vergadering van de Provinciale Staten voor de windmolens.

Hiermee kan de procedure voor het windpark van start gaan.

In het gebied moet een windpark verrijzen met een vermogen van 15 megawatt, ongeveer 5 à 6 windmolens.

Begin dit jaar stemde de gemeenteraad tegen het plan van de provincie. Korendijk heeft duidelijk gemaakt zelf te willen bepalen waar de windmolens komen. maar de provincie wil daar niet op wachten.

Geen vertrouwen

In november meldde het provinciebestuur al geen vertrouwen meer in de gemeente te hebben. Enkele andere gemeenten kregen wel het vertrouwen van de provincie om zelf te mogen bepalen waar de windmolens komen.

Eerder werd de gemeente Emmen in Drenthe al door de provincie opzij gezet bij de bouw van windmolens. Minister  Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) schreef toen aan de Tweede Kamer dat de provincie volledig in zijn recht stond.

Gemeentelijke beslissing niet doorslaggevend

Voor windparken tussen de 5 en 100 megawatt heeft de Provinciale Staten de bevoegdheid. Over grotere windparken gaat de landelijke overheid.

“Een gemeentelijke beslissing dat er geen windmolens mogen worden opgesteld is daarom niet doorslaggevend gelet op de wettelijke bevoegdheden van de Provinciale Staten respectievelijk de minister van Economische Zaken.”

Zuid-Holland heeft als doelstelling om in 2020 735,5 megawatt aan windmolens te herbergen.

Lees meer over windenergie in Zuid-Holland in het dossier op de Windenergie Courant 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!