Zuid-Hollandse gemeenten maken afspraak met provincie over windmolens

AMSTERDAM – 5 Zuid-Hollandse gemeenten hebben een afspraak met de provincie gemaakt dat alleen de lokale overheden omgevingsvergunningen voor windmolens kunnen afgeven.

Een windpark in Groningen met een oude windmolen ervoor
C: RWE

Dit meldden de lokale overheden samen.

De provincie zegt af te zien “van haar bevoegdheid om omgevingsvergunningen af te geven”.

Voor specifieke locaties die zijn afgesproken met de Provinciale Staten zijn alleen de gemeenten het aanspreekpunt voor initiatiefnemers van windparken.

Het gaat om de gemeenten Binnenmaas, Cromstrijen, Dordrecht, Strijen en Zwijndrecht.  De gemeenten verwachten dat enkele tientallen windmolens worden bijgebouwd

Omgevingsvergunning

De gemeenten zeggen te streven eind 2015 de eerste initiatiefnemers van een omgevingsvergunning te voorzien.

De provincie Zuid-Holland heeft als doelstelling 735,5 megawatt aan windmolens te herbergen tegen 2020. Een groot deel van deze 735,5 megawatt levert de Rotterdamse haven, die ruimte gaat bieden aan circa 300 megawatt opgesteld vermogen.

Goeree-Overflakkee treft planologische voorbereidingen voor in totaal 225 megawatt aan opgesteld vermogen van bestaande en nieuwe turbines. Het resterende deel van de opgave moet elders in de provincie worden gerealiseerd, onder meer in de 5 gemeenten waar de provincie nu overeenkomsten mee heeft afgesloten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!