1.800 zonnepanelen op dak Martiniplaza

UTRECHT – Er komen waarschijnlijk zo’n 1.800 zonnepanelen op het dak van de Martiniplaza in Groningen. De gemeente gaat een lening verstrekken van 463.500 euro en er is SDE-subsidie.

De zonnepanelen gaan naar verwachting zo’n 415.000 kilowattuur groene stroom produceren, omgerekend het verbruik van ruim 100 huishoudens.  

De lening van de gemeente wordt verstrekt aan Martiniplaza tegen een rente van 1,05 procent. De lening wordt in 5 jaar afgelost door besparing op het energieverbruik.

Financiering

Martiniplaza kan aanspraak maken op SDE+subsidie, maar dan moeten de zonnepanelen wel voor 15 mei van dit jaar worden geplaatst. De gemeente heeft daarom haast met de lening. 

Financiering via een andere partij zou niet mogelijk zijn. Via een leaseconstructie zouden de zonnepanelen in de eerste 7 jaar een verslechtering van het resultaat opleveren en pas na 18 jaar een positief resultaat.

“Een onwenselijke, of zelfs onmogelijke situatie in de bedrijfsvoering van Martiniplaza. Enerzijds gezien de aanloopverliezen, anderzijds omdat de afschrijfperiode van een zonnepaneel op 15 jaar wordt gecalculeerd”, aldus het gemeentebestuur.

Foto: Pepijnkoning – Own work, CC BY 3.0, 

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!