1 WK-stadion heeft meer zonnepanelen dan 11 deelnemende landen

AMSTERDAM – Het nieuw gebouwde WK-stadion in de Braziliaanse hoofdstad Brasilia, het Estádio Nacional Mané Garrincha, produceert meer zonnestroom dan 11 van de deelnemende landen aan het WK.

Het Wk-stadion in Brazilië
©: Estadio Nacional De Brasilia

Dit blijkt uit een rapport van de Britse ngo Practical Action, dat zich vooral inzit voor ontwikkelingslanden.

Het WK-stadion in Brasilia heeft voor 2,5 megawatt aan zonne-energie. Relatief aan veel ontwikkelde landen een bescheiden vermogen. Ter vergelijking, in Nederland staat een vermogen van ongeveer 700 megawatt opgesteld.

Vermogen zonne-energie

Toch zijn er 11 landen die niet aan het vermogen zonne-energie komen als op het dak van dat stadion. Het gaat om Bosnië-Herzegovina, Kroatië, Kameroen, Colombia, Costa Rica, Ecuador, Honduras, Iran, Ivoorkust, Uruguay en Ghana.

Volgens Simon Trace, directeur van Practical Action, is het absurd dat er in  voor 1 sportevenement meer geld is geïnvesteerd in groene energie dan in 11 van de landen die er aan meedoen.

Vraag hier uw gratis offerte aan voor zonnepanelen (Advertorial)

Economische groei

Trace haalt ook aan dat in veel van de betreffende landen de economische groei, zorg en onderwijs geblokkeerd worden door een gebrek aan elektriciteit.  Kleinere gedecentraliseerde energienetwerken op basis van zon en wind zijn hier het meest geschikt voor.

Het WK in Brazilië probeert zich te profileren als een van de meest ‘groene’ WK’s ooit. Grote bedrijven werden gestimuleerd om certificaten voor groene energie te doneren aan de organisatie en een van de hoofdsponsors is de Chinese paneelfabrikant Yingli Green.

Lees ook: Zonnepanelen op voetbalstadions: de 3 grootste installaties

5 gedachten over “1 WK-stadion heeft meer zonnepanelen dan 11 deelnemende landen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!