10.000 inschrijvingen voor groepsaankoop zonnpanelen Antwerpen

AMSTERDAM – 10.000 huishoudens hebben zich ingeschreven voor een grote groepsaankoop voor zonnepanelen in de Vlaamse provincie Antwerpen.

Zonnepanelen op een huis
C: Derek Mayes

De volgende stap is voor leveranciers om zich in te schrijven waarna een veiling zal bepalen wie de opdracht krijgt.

De provincie organiseert al vaker een groepsaankoop rond energie en de  actie met zonnepanelen is daar een nieuwe variant op. Het doel is hetzelfde: Zoveel mogelijk huishoudens over laten stappen op groene stroom.

De verkoop van zonnepanelen in Vlaanderen heeft een forse daling meegemaakt vergeleken met voorgaande jaren na het terugschroeven van de subsidiemaatregelen.

Kritiek op groepsaankoop

De Vlaamse brancheorganisatie voor zelfstandigen Unizo is niet blij met de actie. Er zouden al een aantal ondernemers kritiek hebben geleverd op de groepsaankoop.

De gemiddelde kleine installateur zou niet kunnen meedingen naar een order zo groot als deze. Er zou onder meer een bankgarantie van 200.000 euro en voorfinanciering van 600.000 euro moeten zijn. Dit is onmogelijk, zo benadrukken de zzp’ers.

Vraag hier uw gratis offerte aan voor zonnepanelen (Advertorial)

Niet kortstondige toename van zonnepanelen

Inga Verhaert, de gedeputeerde voor Energie van Antwerpen, benadrukt dat het in het belang is van de groepsaankoop om zoveel mogelijk partijen te laten meedingen naar de order.

Verder haalt ze ook aan dat vergelijkbare acties in Nederland niet alleen zorgden voor een kortstondige toename van zonnepanelen. Op termijn bleken er meer zonnepanelen te worden geplaatst, bij huishoudens die mee hadden gedaan aan de groepsaankoop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!